Co všechno s sebou do porodnice?

Narození miminka je velkou událostí rodiny, kterou doprovází radost, nadšení ale i určitou míru nervozity, což je naprosto přirozené. Co tedy všechno sbalit do porodnice na první dny pro malého šputa?

Untitled design

Porodnice často poskytují erární oblečení pro miminka během pobytu v porodnici, je tedy na Vás, jestli miminkovi obléknete do erárního nebo do vlastního. Doporučuje se však i vzít vlastní oblečení, které využijete při odchodu z porodnice. Další výhodou je, že pokud se oblečení miminka ušpiní v noci, budete mnohem samostatnější a snadno sama vyměníte špinavé oblečení.

Je potřeba brát i v potaz velikost miminka. kterou budete vědět na posledním ultrazvuku. Vlastní oblečení můžete tak přizpůsobit podle velikosti miminka. Obvykle se doporučuje kupovat oblečení ve velikostech 56 cm, případně pokud je mimi těžší, tak velikost 62.

Základní kousky, které určitě využijete:

- Bavlněný overal (pyžamo) – praktický kousek, který zakryje i nožičky a pokud má overal přetáčející rukávy, tak i ručičky.

- Bavlněné body – výhodou je, že bude mít miminko vždy zakrytá záda a po navléknutí například polo dupaček máte jistotu, že nic nebude nikde čouhat :)

- Polo dupačky, případně tepláky nebo legíny dle preference.

- Čepičku a pokud overálek nemá přetáčející rukávy tak i rukavičky, aby se miminko nepoškrábalo.

- Na základě ročního období zvažte i nad tenkým bavlněným kabátkem.

- Noční košilku, kterou oceníte zejména v noci – zakryje i nožičky a na konci je košilka malinko stáhnutá gumičkou, aby se neodhrnula. V noci tak snadno přebalíte. Tyto noční košilky mají přetáčející rukávy.

Ideálním řešením můžou být praktické vícedílné kojenecké sety, který obsahuje všechny základní kousky, které jistě využijet

set2

Doporučujeme i praktické doplňky jako deku nebo spací pytel.

- Univerzální deka z mikro flanelu, která se hodí jak do postýlky, tak i později na cestu domů. Tyto deky jsou lehké, snadno se přenášejí a zároveň jsou i hřejivé.

- Pokud se obáváte, že bude miminko v noci překrývku nožičkami odkopávat dolů, můžete se podívat i na spací pytle. tyto pohodlné spací vaky zajistí, že i když bude miminko v noci kopat, nenastydne. Věnujte však pozornost při výběru velikosti spacího pytle. Obvod hlavy miminka nemělo projít pře otvor a po zapnutí spacího pytle by mělo mít miminko ještě prostor pro nohy.