Jak vybrat správný spací pytel pro mimiko (velikost a výhřevnost)

Spací pytel pro miminka může maminkám výrazně usnadnit život, zejména co se týče situací, kdy se děťátko přes noc odkopne ze své peřiny. Další výhodou je, že při správně zvolené velikosti spacího pytle se miminko do vrstev nezamotá.

Jak tedy vybrat spací pytel, který nám bude nejvíce vyhovovat?

Nejdříve se podíváme na výhřevnost spacích pytlů. Stejně jako u nás, i u miminek se mohou lišit preference ohledně teploty. Pro nás může být užitečná tabulka TOG níže.

Tato stupnice ukazuje teplotu v místnosti a slouží pouze jako orientační průvodce, neboť každé miminko může reagovat na stejnou teplotu jinak. Pokud máte pochybnosti, zkuste sáhnout na záda a bříško miminka - na dotek by teplota pokožky měla být teplá a nikoli příliš horká či studená.

Malinko studené ruce a tváře by miminku neměli vadit, případně můžeme dát bavlněné rukavičky a čepičku nebo body/overal s přetahovacím rukávem. Zabráníte tak i poškrábání.

 

tog2

 

Nyní se zaměříme na velikost spacího pytle.

Při výběru je důležité dbát na velikost otvoru kolem krku. Ten by neměl být ani příliš těsný, ani tak volný, že by hlavička mohla snadno projít otvorem.

Dále je důležité zohlednit i prostor pro nohy - spací pytel by neměl těsně obepínat nožičky. Střih spacího pytle je proto navržen tak, aby od pasu dolů byl širší. Pokud jde o délku, nožičky by měly mít několik centimetrů od konce spacího pytle.

 

 

Vzhledem k tomu, že miminko roste velmi rychle, máme tu rostoucí spací pytle, které jsou vhodné od 65 cm do 92 - 96 cm (cca 2 roky). Důvodem je právě velikost otvoru na hlavičku a dále i šířka průstřihu pro ručičky. Zezadu jsou většinou připnuté patentkami, případně jsou zavazovací. Pokud ale preferujete, aby miminko v různém období mělo jinou výhřevnost spacího pytle, můžete koupit klasické a měnit podle teploty.

Spací pytel lze použít i přes den, například tyto fleecové jsou tzv. dekového typu jsou na to ideální.


Zdroje: https://www.pregnancybirthbaby.org.au/babies-in-cold-weather